Sistemele de izolare pe baza de compozit epoxidic si benzi de ranforsare au fost create pentru a raspunde unor agenti extrem de agresivi(exemplu terenurile stancoase,terenuri in panta combinate cu alunecari de teren) a unor utilizari speciale cum ar fi conducte amplasate prin tragere fortata in tuneluri realizate prin foraj orizontal (subtraversari de cursuri de apa, sosele, cai ferate) sau conducte lestate .

Compozitul epoxidic confera acestor sisteme de izolare o rezistenta chimica foarte mare, rezistenta mecanica excelenta, specifica rasinilor epoxidice ranforsate si proprietati dielectrice foarte bune .

Benzile de ranforsare sunt realizate din tesatura de fibra de sticla (sisteme de izolare EPC-S).
Datorita aderentei extrordinare la otel aceste sisteme sunt adecvate si pentru reparatia unor rezervoare de stocare cat si conductelor fisurate

DOMENII DE APLICARE

 • protecție anticorozivă a conductelor metalice amplasate sub tencuială sau a rezervoarelor ingropate,a coturilor,flanselor sau oricarui corp cu geometrie neregulata
 • protectie anticoroziva si protectie mecanica a conductelor metalice ingropate
 • Strat de protectie mecanica suplimentare a tevilor preizolate cu benzi aplicabile la rece sau cu polietilena extrudata in conditiile in care aceste conducte preizolate nu satisfac conditiile foarte dure de solicitare (ex.tragere fortata in tunele de foraj orizontal )

STRUCTURA SISTEM EPC – S

Sistemele EPC – S sunt realizate dintr-un prim strat de primer epoxidic bicomponent si straturi altermative din tesatura de fibra de sticla tratata cu un compozit epoxidic.

Dupa aplicare, multiplele straturi fuzioneaza impreuna rezultand o izolatie cu proprietati superioare anticorozive, aderenta ridicata si integritate mecanica extraordinara ceea ce ii confera conductei astfel izolate, o protectie de lunga durata.

Structurile de sistem sunt determinate atat de diametrul conductei cat si de clasa de agresivitate a solului .

Principalele caracteristici ale sistemelor  EPC-S determinate in conformitate cu SR EN 10289

Denumire caracteristica

UM

Cod sistem

Valoare

Aderenta la otel(metoda prin tractiune)

Kgf/ cm2

  EPC – S

≥ 50

Tensiune de incercare

KV

 EPC – S

> 35

Rezistenta la penetrare

mm

EPC – S

0.15 ÷ 0.20.1 ÷ 0.15

Desprindere catodica  *

mm

EPC – S

1.91

*In buletinul  de Incercari efectuat de catre Catedra de Electrochimie din cadrul Univ. Politehnica Bucuresti la testul de desprindere catodica se mentioneaza

În urma testării sistemul de izolare EPC-S s-a comportat în mod excepţional, diametrul echivalent al desprinderii catodice fiind de numai 0,91 mm, cu mult sub limita pentru cea mai bună clasă din standard, clasa A, limita de 12,7 mm. 

GRUND ANTICOROZIV EPOXIDIC BICOMPONENT

Grundul anticoroziv epoxidic bicomponent este un produs peliculogen de protectie anticoroziva, reticulabil cu oligomeri poliamido aminici.Componenta A contine rasini epoxidice, sarje cu foarte mare stabilitate chimica, compatibile cu rasina epoxidica, bioxid de titan, agenti tixotropici si coloranti dupa caz. Componenta B – intaritorul – este realizat din oligomeri poliamido – aminici, aditivi si pigmenti.
Grundul bicomponent este  realizat in concordanta cu standardele SR EN 10289:2002.

Domenii de aplicare

In situatia in care mediul de transport ridica conditii deosebite de coroziune (ape reziduale, medii acide sau alcaline, petrol etc.), conductele se protejeaza pe interior cu un grund anticoroziv epoxidic bicomponent).

CARACTERISTICI TEHNICE

 • Tip liant : epoxi – poliamidic
 • Tip produs: bicomponent – amestec baza : intaritor   2:1 – 4:1
 • Solid % de volum: min.  100%
 • Timp de depozitare in ambalaj inchis ermetic: 12 luni
 • Uscare la 20oC si 65% higrometrie – pelicula uda 100 microni :

Uscare la suprafata

Uscare in profunzime

Reticulare totala

12 h

24h

7 zile

Timpii de uscare depind de temperatura si grosimea filmului, fiind prelungiti de descresterea temperaturii si cresterea temperaturii filmului.

Lipsa de aer sau o slaba circulatie a aerului, umiditatea excesiva, interfera cu uscarea si produc ingreunarea uscarii si posibile deteriorari ale performantelor peliculei.

 • Uscare in functie de temperatura suportului – pelicula uda de 100 microni

 

Temperatura suportului

Uscare la  suprafata

Uscare in profunzime

Reticulare totala

5oC

16h

36h

14 zile

10oC

12h

24h

14 zile

15oC

8h

16h

14 zile

23oC

6h

12h

7 zile

35oC

4h

8h

7 zile

 

Produsul nu se solicita inainte de reticularea sa completa. Dupa aceasta, si mai ales in cazul conductelor pentru transportul apei potabile, se umplu de doua ori cu apa dulce si se lasa de fiecare data cate 24 de ore, dupa care se face o clatire cu jet de apa..

Punerea in opera.

 • Temperatura mediu : 5 – 30 oC
 • Umiditatea relativa mediu : max. 65%
 • Temperatura suport : 15 – 40 oC
 • Temperatura produs : min.15 oC

In cazul aplicarii la temperaturi sub 5oC si higrometrii peste 65%, valorile timpului de uscare si a timpului de reacoperire se maresc de 2 – 3 ori (functie de temperatura efectiva).
Pentru reticulare completa sunt necesare temperaturi de peste 15oC.

Pregatirea suportului

Este obligatorie degresarea si sablarea.Aplicarea grundului este obligatoriu a se face in maxim 4 ore de la sablare.

Pregatirea produsului

 • Inaintea deschiderii ambalajului se sterg urmele de apa, ulei sau alte impuritati pentru prevenirea contaminarii produsului.
 • Se conditioneaza la 15 – 30oC
 • Se indeparteaza eventualele coji formate la suprafata
 • Se omogenizeaza continutul in vederea redispersarii perfecte a eventualului sediment folosind un amestecator mecanic adecvat
 • Se combina si se amesteca cu atentie cele doua componente, respectand cu strictete rapoartele gravimetrice indicate in buletinul de analiza ce insoteste fiecare lot.Rapoartele de amestec trebuie mentinute cat mai precis posibil, altfel reactiile chimice sunt modificate si duc la duritate necorespunzatoare, pelicula necorespunzatoare, rezistente slabe la intemperii si agenti chimici.

Se recomanda cantarirea si nu dozarea volumetrica, deoarece aceasta da erori, avand in vedere densitatile variabile ale componentilor din diverse livrari. Dupa omogenizarea mecanica perfecta amestecul celor doi componenti se mentine un timp de prereactie de 10 minute la 23±2oC, perioada care se va respecta obligatoriu inainte de diluare. Amestecul are o durata limita de utilizare  ( viabilitate pot life) de maxim 1 ora la 20oC.

Se va prepara numai cantitatea posibil de utilizat in perioada de viabilitate a amestecului.Perioada de viabilitate a amestecului scade cu cresterea temperaturii si marirea cantitatii de amestec, ca urmare a accelerarii reactiilor chimice datorita temperaturii degajate in urma reactiei epoxi poliamidice.

 • Grosime film umed pe strat : 100 microni
 • Grosime film uscat pe strat: 100 microni

Ai întrebări? Sunați-ne azi!

021 444 32 23