Aplicare sisteme epoxi

SCHEMA FLUXULUI TEHNOLOGIC PENTRU IZOLAREA CONDUCTELOR

epoxi-aplicare
Instalatia presupune mai multe unitati cu functionalitate specifica, statie de sablare, depozite si mijloace de manipulare si transport, respectiv:

  • Instalatia de preparare a amestecului final de compozit prin amestecarea componentei epoxidice cu cea a componentei de intaritor si aplicarea acestuia pe conducta;
  • Instalatia de sustinere, rotire si translarea conductei si dirijarea suportului din folie polimerica, tesatura din fibra de sticla sau materiale netesute;
  • Organizarea activitatii de izolarea conductelor presupune de asemenea un depozit de tevi neprotejate si protejate, sisteme de transport si depozitarea conductelor precum si o statie de curatirea suprafetei conductelor prin sablare sau periere mecanica;
  • Este necesar sa se aiba in vedere mijloace de transport a conductelor spre santierele unde se ingroapa;
  • Dupa sudarea tronsoanelor de conducte izolate in santier sunt necesare scule si dispozitive necesare completarii izolatiei in zona sudurilor si efectuarea eventualelor reparatii ca rezultat al unor defecte aparute la un transport si manipulare neconforme si a zonelor de unde s-au prelevat probele de verificare prin sondaj;
  • De asemenea se recomanda asigurarea aparaturii de control operativ de acelasi tip in statiile de izolare si pe traseul conductei in santier.

Instructiuni de manipulare , transport si aplicare compozit epoxidic pe conducte

A. Organizarea depozitarii, manipularii transportului si curatirea conductelor inainte de aplicarea izolatiei.

Indiferent de sistemul de izolare anticoroziva, mecanica si electrica a conductelor sunt necesare lucrari pregatitoare.

Suprafata conductelor trebuie curatata pentru eliminarea ruginii, tunderului, impuritatilor mecanice si impuritatilor chimice.

Cea mai eficienta metoda de curatire este sablarea suprafetei conductelor dupa caz la exterior, la interior sau si la exterior si la interior.

Pentru efectuarea acestei operatiuni exista instalatii specializate, livrate de firme de profil care se amplaseaza izolat de locul in care se face izolarea pentru a nu introduce praf in spatiul de izolare propriu zis.

In unele cazuri se mai foloseste curatirea conductelor prin periere mecanica.

Aceasta din urma metoda da rezultate mai slabe, neasigurand eliminarea in totalitate a ruginii si tunderului iar suprafata curatata ramane lucioasa cu influente negative asupra valorilor aderentei materialului izolant la suprafata acesteia.

Indiferent de metoda de curatire trebuiesc create spatii adecvate pentru amplasarea instalatiilor de curatire si trebuie asigurat transportul eficient spre statiile de izolare.

B. Mijloace de transport si depozitare.

Locatiile pentru instalatiile de izolarea conductelor trebuiesc prevazute cu cai de acces pentru transportul conductelor spre acestea si de la acestea in santiere, care pot fi cai ferate, sosele, cai fluviale sau maritime.

De asemenea, trebuiesc prevazute depozite pentru conducte inainte si dupa izolare si mijloace de ridicat specifice (macarale, poduri rulante, mijloace de ridicat, trenuri de role, pante inclinate).

Transportul conductelor, inainte si dupa izolare se face cu mijloace specifice adaptate cailor de acces (autoturisme, vagoane de cale ferata, containere) dotate cu materiale adecvate de protejare intre conducte dupa izolare.

C. Izolarea conductelor in santier in zona sudurilor.

Tronsoanele de conducte izolate, transportate in santier la locul de montaj si introducerea in sol se sudeaza intre ele si este necesara izolarea acestor zone unde s-au efectuat sudurile.

Trebuie avut in vedere faptul ca in multe cazuri traseul conductelor traverseaza zone accidentate, greu accesibile cu utilaje normale.

Un impediment major pentru aplicarea izolatiei in zona sudurilor il constituie faptul ca teava nu se mai poate roti, iar inaltimea tevii fata de sol este uneori redusa.

In aceasta situatie cea mai eficienta si ieftina metoda de aplicarea protectiei in zona sudurii este cea manuala.

Se prepara in recipiente adecvate (cu un volum corespunzator la 1 – 2 suduri) compozitul format din cele doua componente utilizate si la izolarea conductei propriu zise, utilizand un agitator electric sau manual. Se aplica cu trafaletul sau o pensula compozitul pe conducta si apoi se infasoara cu un strat de suport din tesatura de sticla sau netesute din fibre poliesterice, peste care se aplica din nou un strat de compozit. Se aplica acelasi numar de straturi de suport ca si in cazul conductei propriu zise.

Dupa dispunerea ultimului strat de compozit se aplica o folie de polietilena de protectie pana la intarirea compozitului. In cazul foliei polimerice se aplica compozitul atat pe conducta cat si pe fata interioara si exterioara a foliei pe masura ce se aplica spiralat pe conducta. In final se aplica si stratul de polietilena de protectie.

Pentru conducte cu diametrul mare, peste 800 mm si daca terenul permite se poate monta pe un vehicul cu senile o mini instalatie de preparare a compozitului si pulverizare pe conducta, iar suportul se aplica din rola manual prin spiralare.