Instructiuni de aplicare benzi

Materialul tubular care urmeaza a fi izolat se considera a fi fost verificat si acceptat in conformitate cu standardele specifice.

Inainte de aplicarea grundului, suprafata fiecarei tevi va fi curatata prin indepartarea umiditatii, a pamantului, prafului, sarurilor, ruginei, a stratului de protectie anticoroziva temporara (fie aplicat de furnizorul de teava, fie aplicat in statiile de izolare la capetele neizolate), a contaminantilor organici si a altor corpuri straine ca bavuri, scorii, tunder.

Inainte de curatarea cupoanelor de teava, la ambele capete ale fiecarui cupon se vor fixa temporar capace pentru a impiedica patruderea de corpuri straine in interior. Acestea vor ramane montate pana la sudarea cupoanelor pe teren.

Umiditatea se indeparteaza printr-o incalzire usoara cu 10-20°C peste temperatura ambianta. Se interzice activitatea de izolare cand umiditatea atmosferica (masurata cu higrometrul) este mai mare de 85% in spatii acoperite sau mai mare de 75% in spatii neacoperite si expuse la intemperii.

Praful, pamantul si sarurile se indeparteaza prin spalare cu apa sau prin stergere cu lavete umectate in apa. Daca temperatura mediului ambiant nu este suficienta pentru uscare, conducta se va incalzi usor in conformitate cu cele prezentate in paragraful anterior.

Degresarea contaminantilor organici se face prin stergerea cu lavete umectate in solventi organici (benzina de extractie) pentru materii organice, respectiv umectate in solutii alcaline (detergenti) pentru materii lavabile.

Daca tevile metalice vin in baza de izolare protejate la suprafata cu un strat protector temporar (wash primer), acesta se inlatura cu solventi adecvati, conform indicatiilor furnizorului de material tubular. Cand solventul recomandat de furnizor este ineficient sau nu se reuseste indepartarea wash primerului se va face curatarea mecanizata.

Procedeele de pregatire a suprafetei in vederea aplicarii izolatiilor in statiile de izolare sunt:

 • curatarea mecanizatata cu perii de sarma;
 • curatarea locala cu perii de sarma actionate electric sau pneumatic;
 • sablare cu nisip cuartos, cu corindon sau cu alice metalice pana la gradul de pregatire 2 – conform STAS 10166/1-77 revizuit 86.

Curatarea suprafetelor va fi urmata imediat de stergere cu lavete uscate si apoi de curatare cu jet de aer comprimat curat, uscat, fara ulei.

1. PREGATIREA SUPRAFETELOR SUPUSE IZOLARII PE TRASEU

Materialul tubular lasat neizolat si care urmeaza a fi izolat pe traseul conductei in dreptul sudurilor de intregire, al curbelor care nu au putut fi izolate in statiile de izolare respectiv fitinguri si armaturi se considera a fi fost verificat si acceptat conform standardelor specifice in vigoare.

Inaintea aplicarii grundului suprafata neizolata va fi curatata prin indepartarea umiditatii, a pamantului, a prafului, sarurilor, oxizilor, a stratului de protectie anticoroziva temporara aplicat in statiile de izolare la capetele neizolate, a contaminantilor organici si a altor corpuri straine.

Stratul de protectie anticoroziv temporar aplicat in statiile de izolare la capetele neizolate se indeparteaza cu solventi specifici indicati de furnizorul materialului. Daca izolarea conductei in statii s-a facut cu bitum acesta se indeparteaza cu toluen, white spirt, benzina de extractie.

Umiditatea se indeparteaza printr-o incalzire cu 10-200C peste temperatura ambianta. Se interzice izolarea in conditiile in care umiditatea este peste 85%.

Praful, pamantul si sarurile se indeparteaza prin spalare cu apa sau cu lavete umectate in apa. In cazul in care temperatura mediului nu este suficienta pentru uscare, conducta se va incalzi usor.

Degresarea contaminantilor organici se face prin stergerea cu lavete umectate in solventi organici (benzina de extractie) iar materiile lavabile se vor curata cu lavete umectate in solutii alcaline.

Inlaturarea protectiei temporare arse prin sudura, a scoriilor si a fluxului ramas din procesul de sudura se va face cu perii de sarma actionate electric sau pneumatic fiind interzisa folosirea periilor actionate manual. Curatarea se face pana la gradul S3 conform STAS 10166/1-77.

Daca in statie conducta a fost izolata cu bitum sau polietilena extrudata marginea izolatiei se sanfreneaza sub un unghi ce sa permita o trecere lina intre suprafata izolata si cea neizolata. Latimea sanfrenului va fi de 40 mm. Surplusul de izolatie ramas pe suprafata ce urmeaza a fi izolata se indeparteaza cu obiecte ascutite si cu solventi.

2. APLICAREA IZOLATIEI

2.1. APLICAREA GRUNDULUI

Grundul se aplica la temperatura ambianta (masurata cu termometrul), imediat dupa pregatirea suprafetei metalice a conductei. Teava nu va avea temperatura mai mica de 50C si mai mare de 500C. In functie de umiditatea mediului ambiant (masurata cu higrometrul), intre momentul terminarii pregatirii suprafetei metalice si momentul grunduirii este permis sa treaca:

 • doua ore la umiditate intre 80-85%;
 • trei ore la umiditate intre 70-80%;
 • patru ore la umiditate sub 70%.

Nu se admite aplicarea grundului cand umiditatea mediului depaseste 85%.

Inainte de aplicare este necesara amestecarea grundului. Pentru atingerea fluiditatii necesare pentru aplicare, grundul se dilueaza cu solventii recomandati de furnizorii de materiale.

Grunduirea se face numai prin:

 • pulverizare fara aer comprimat (AIRLESS);
 • aplicare cu trafaletul;
 • aplicare cu pensula sau cu dispozitive similare;
 • aplicare mecanizata.

Stratul de grund trebuie sa fie uniform, fara denivelari sau lipsuri si fara incluziuni de aer sau praf. Grundul trebuie sa penetreze toate micile neregularitati ale suprafetei metalice, acordandu-se atentie speciala zonelor de sudura.

Datorita faptului ca grundul este inflamabil, se vor lua masuri impotriva aprinderii acestuia prin flacara directa sau prin scantei provenite de la echipamentul de lucru. Vasul in care grundul se pastreaza va fi etans. Nu se vor scoate din acesta decat cantitatea necesara si se va aplica imediat pentru evitarea evaporarii componentilor volatili.

Se considera ca, grundul este relativ uscat atunci cand, la apasare cu degetul:

 • este destul de moale ca sa ramana amprenta pe grund;
 • este destul de tare ca sa nu se lipeasca de deget.

instr1

2.2. NIVELAREA SUPRAFETELOR GRUNDUITE PE TEREN

Portiunile de conducta cu proeminente, cum ar fi cordoanele de sudura precum si accesoriile conductelor care au suprafete neregulate (robineti, coturi cu raza mica de curbura, teuri, flanse, racorduri etc.) vor fi umplute manual cu mastic.

Masticul permite aplicarea ulterioara a benzilor adezive fara sa ramana incluziuni de aer intre straturile de izolatie.

Pentru nivelarea cordonului de sudura, pe toata lungimea sudurii se aplica de o parte si de alta a cordonului de sudura prin presare mastic. Presarea se va face cu o rola din otel.

instr2

2.3. APLICAREA BENZILOR AUTOADEZIVE

Lungimile de teava grunduite si ramase neizolate pentru a doua zi vor fi activate usor cu solventi cum ar fi toluen, white spirit.

Prima infasurare de banda autoadeziva, pentru protectie anticoroziva, se aplica la temperatura ambianta imediat dupa uscarea relativa a grundului, pentru:

 • realizarea aderentei intre adeziv si grund;
 • prevenirea contaminarii suprefetei grunduite cu praf, particule purtate de vant etc.

Prima infasurare de banda pentru protectie anticoroziva se aplica pe suprafata grunduita. Pe santier, la infasurarea benzii anticorozive se vor respecta urmatoarele conditii:

 • aplicarea benzii anticorozive se face prin spiralare cu suprapunerea proprie fiecarui sistem de izolatie recomandat;
 • in aplicarea benzii la sudura de intregire a firului conductei se respecta prevederile de mai sus;
 • suprapunerea peste izolatia existenta din statia de izolare trebuie sa se execute pe o lungime de conducta de cel mult 150 mm.

Benzile se aplica elicoidal cu ajutorul unor dispozitive de derulare si intindere, cu unghi de infasurare reglabil, care sa mentina tensiunea in banda intre 1/10 si 1/5 din forta de rupere a benzii la banda tip GB, intre 1/6 si 1/4 din forta de rupere a benzii la banda tip EB si intre 1/5 si 1/3 din forta de rupere la banda de protectie mecanica tip GBPM si EBPM.

Infasurarea se face la rece, de preferinta mecanizat, utilizand un dispozitiv capabil sa controleze tensionarea benzilor astfel incat sa nu depaseasca o alungire de 5% a acestora la infasurare. La aplicare este permisa o subtiere a benzii de maxim 10% din grosimea initiala.

Dispozitivele de infasurare si intindere a benzii vor fi obligatoriu mecanizate in statia de izolare (actionate cu motor electric sau cu motor cu ardere interna). Pe santier se admite si utilizarea de dispozitive actionate manual cu sisteme de reglare si control a tensiunii benzii la aplicare. Nu se admite aplicarea benzii manual.

Infasurarea benzilor adezive se va executa cat mai uniform posibil, intr-un strat continuu fara incretituri sau incluziuni de aer. Folia antiadeziva existenta intre spirele rolei de banda va fi inlaturata pe masura ce se aplica banda adeziva.

instr3

3. MANIPULARE, STOCARE, TRANSPORT

3.1. MANIPULARE

Manipularea tevilor inainte de izolare se face in asa fel incat sa nu se produca deformari ale materialului tubular si ale suprafetelor acestuia.

Tevile avand suprafata pregatita pentru aplicarea izolatiei se manipuleaza in incinta bazei de izolare in asa fel incat sa fie evitata contaminarea suprafetei curatite. Se recomanda urmatoarele:

 • deplasarea prin suspendare in bratul macaralei prevazuta cu dispozitive de prindere de la capetele cuponului;
 • deplasarea prin rostogolire pe rampe, tevile avand sprijinire numai la capetele lor.

Tevile curatate ajunse in procesul de izolare vor fi suspendate si antrenate numai la capete pe toata durata izolarii.

Deplasarea tevilor proaspat izolate se face cu macarale prevazute cu dispozitive adecvate de prindere de la capete. Se interzice utilizarea chingilor sau a alor metode de suspendare sau manipulare in aceasta etapa.

Utilizarea chingilor este permisa numai dupa uscarea completa a straturilor aplicate, dar nu mai devreme de 24 de ore de la aplicare. Latimea si tipul chingilor ce urmeaza a fi utilizate vor fi avizate de supervizor inainte de inceperea lucrarilor.

Daca deplasarea (manipularea) se face prin rostogolire pe capetele ramase neizolate, aceasta operatie trebuie aprobata de supervisor.

3.2. STOCARE

In baza de izolare, tevile izolate vor fi stocate pe rampe special amenajate. Sprijinirea tevilor pe suportii rampei se face numai pe capetele ramase neizolate pentru intregire prin sudura. Stocarea tevilor pe rampe se poate face teava langa teava, sau in stiva, respectandu-se urmatoarele conditii obligatorii:

 • in situatia stocarii teava langa teava, distanta intre generatoarele tevilor in punctele cele mai apropiate trebuie sa fie de minimum 20 mm;
 • daca stocarea se face in stiva, asezarea tevilor se face pe suporti special amenajati pentru ca izolatia sa nu fie deteriorata. Asezarea se face numai pe capetele ramase neizolate pentru sudare pe teren. Distanta intre generatoarele tevilor in punctele cele mai apropiate, trebuie sa fie de minimum 20 mm;
 • distanta intre sol si stiva va fi de minim 100 mm. solul pe care se stocheaza stiva va trebui sa fie neted fara pietre sau alte corpuri straine. Este recomandabil ca solul sa fie acoperit cu nisip in zona stivei
 • daca tevile sunt sudate sub forma de dubleti atunci intre capetele tevii vor fi utilizate minim doua reazeme. Reazemele vor fi placate cu cauciuc moale. Aceste reazeme nu vor fi asezate direct pe teava izolata;
 • metoda de stocare, latimea suportului de sprijinire, natura suprafetei de contact se aproba obligatoriu de catre supervisor;
 • conducta izolata asezata pe marginea santului pentru sudare in vederea lansarii in sant va fi sprijinita pe saci umpluti cu nisip. Distanta dintre acestia va fi aleasa functie de lungimea si diametrul conductei astfel incat sa nu vina in contact cu solul. Distanta intre doua puncte consecutive de sprijin va fi aprobata in prealabil de supervisor.

3.3. TRANSPORT

Transportul tevilor izolate de la baza de izolare la locul de montaj pe teren pentru realizarea conductei se face cu mijloace de transport special amenajate cu dispozitive care la asezarea tevilor sa nu deterioreze izolatia.Mijloacele de ridicare si manevrare dotate cu dispozitive adecvate vor fi aprobate de supervisor.